Ny på Mormyska?

 

Utrustning för fiske med Mormyska

Att fiska med mormyska är egentligen inte alls svårt även om det kan ta lång tid(en evighet?) att nå teknisk fulländning. För att komma igång räcker det egentligen med en relativt tunn fiskelina, gärna anpassad för isfiske, och en mormyska. Du behöver faktiskt inget spö för att fiska med mormyska. Faktum är att det kan vara en ganska trevlig känsla att hålla linan vilande på pekfingertoppen och känna närkontakten när fisken nafsar. Naturligtvis ger ett spö en ökad känsla och dessutom möjlighet att se på spötoppen när fisken nafsar på myskan. Vilken mormyska du väljer beror på en rad olika faktorer men det bästa är att pröva sig fram. Skaffa gärna några mormyskor i olika färger och vikter. Populära färger är exempelvis guld, rött, tigermönstrad, gult, silver och blandningar av dessa färger. För maximal effekt använd gärna något levande bete såsom maggots, pinkies, blodisar, mask eller liknande. Det går dock att få fisk med mormyska även utan bete även om det är svårare.

 

Teknik vid fiske med Mormyska

Kanske är det lämpligt att som nybörjare rikta in sig på en av de enklaste fiskarterna att få med mormyska: Abborre. Börja med att låta mormyskan sjunka till botten. Dunka den i botten några gånger. Stanna några centimeter ovanför botten och känn efter. Redan nu kan du få napp om det finns abborre på plats. Känner du inget efter några sekunder så börja långsamt lyfta linan samtidigt som du gör mycket små ryck. Tänk på en vattenloppas rörelser när du rör myskan uppåt. Släpp sedan ner mormyskan igen och känn efter lite. Ofta kommer hugget från abborren nu även om det också ofta kommer vid uppåtrörelsen. Så fort du känner nafset se till att göra ett ryck för att kroka. Nu är det bara att dra upp och kroka av fisken. Om du inte känner något nafsa inom någon minut så byt plats och borra ett nytt hål. Sök abborren på platser där botten sluttar, vid grund eller vid inlopp där vattnet är lite i rörelse, syresätts samt virvlar upp smådjur och lockar betesfisk. Ge inte upp!

 

Vanliga problem när du fiskar med Mormyska

- Du känner fisken men lyckas inte kroka. Troligen är storleken på mormyskan för stor. Byt till en mindre och pröva igen.

- Det är dött. Byt plats och/eller kolla att du har betet kvar på kroken.

 

Sammanfattning Mormyskafiske

Bli inte förvånad om du får mer fisk än nånsin när du börjar fiska med mormyska. Det är ett utomordentligt effektivt och kul sätt att fiska. Det är enkelt att börja men tar samtidigt lång tid att få alla detaljer rätt vilket gör det till ett riktigt kul fiske där man aldrig blir helt fullärd. Som vanligt sitter framgången i de små detaljerna som man kan slipa på så länge man lever. Var aktiv i ditt fiske. Byt plats, testa olika storlekar och färger och framförallt, ge inte upp!

 

Ett sista tips: Vårt kompletta mormyskapaket innehåller allt för att komma igång!

 

Lycka Till med fisket! (ja, jag tillhör inte de skrockfulla...)

 

Kontakta oss om du har förslag på förbättringar av denna sida.

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt