Hur mäter man?

Det är inte helt lätt att veta hur man skall mäta mormyskor. Här följer en kort guide om storlekar och hur du mäter dina mormyskor.

 

Det finns tyvärr ingen generall standard för hur man mäter storlek på mormyskor. För de vanligaste modellerna är det egentligen inga konstigheter. På Droppe med öga, Prismaboll och Prismadroppe mäter du helt enkelt bredden på skallen. För de andra modellerna är det inte lika enkelt.

 

Eftersom en del modeller är svårare att mäta och man samtidigt vill kunna relatera till storleken på de vanligaste modellerna har en del tillverkare bestämt sig för att sätta storlek i millimeter utefter den relativa vikten på de modellerna som lätt låter sig mätas. Det betyder exempelvis att vikten på Mygglarv, 3 mm. hamnar närmast vikten på 3 millimeters Droppe med öga.

 

Storleken är alltså satt relativt till vikten på de mätbara modellerna. Det här är ingen exakt regel och det finns säkert en mängd andra sätt att mäta mormyskor.

 

För Droppe med öga, Prismaboll och Prismadroppe kan du alltså veta att det är bredden på skallen som avses och på de andra modellerna är det ett relativt mått satt i millimeter utefter den relativa vikten.

 

För att ytterligare förtydliga storleken har vi bestämt oss för att alltid ha med en tändsticka i naturlig storlek med på våra bilder. På så sätt får du lättare en bild av storleken på mormyskan och kroken. Vi har också med vikten som tillverkaren anger för alla mormyskor. Det är en god idé att alltid kika på dessa två saker innan du köper en mormyska.

 

Som ytterligare vägledning när det gäller att välja storlek på våra mormyskor kan nämnas att de flesta upplever modellen Mygglarv som något större än man förväntade sig och modellerna Målstrut och lök med öga som något mindre än vad man förväntade sig.

 

Kontakta oss om du har förslag på förbättringar av denna sida.

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt